Menu

Till alla som följer min karriär

Jag vill ge er lite information. Det har varit svårt för mig att bestämma om jag ska berätta el ej. De flesta av våra nära vänner vet redan. Vad jag kommer att tala om nu kommer förmodligen att hamna i pressen, vilket inte är något jag egentligen vill, men jag tror det är dags.

Min pappa fick i juni diagnosen MDS som är en sällsynt typ av blodcancer. Ända sedan dess har jag kämpat för att ta itu med det sorgliga beskedet samtidigt som jag försökt att träna på egen hand. Den enda behandling som kan fungera är en benmärgstransplantation. Överlevnaden är 30-40%. Läkare har letat efter en matchande donator, men även efter 3 månaders sökande kunde man inte hitta någon som matchade helt. Vid denna tid utvecklade sig blod cancern till akut leukemi och min far blev inlagd på sjukhus. Detta var en vecka innan min första tävling i Luleå.

Läkarna sa att det var möjligt att ta benmärg från oss barn, eftersom min far inte har syskon. Min bror är minderårig, så då blev jag kvar som ensam möjlig donator. Förberedelserna började en vecka innan Volvo cup i Riga. Jag genomgick en fullständig undersökning och fick lämna en påse blod. (Jag kommer att få det tillbaka efter operationen.) Detta resulterade i att min uthållighet försvagades, pga mitt blodvärde sjönk från 173 till 140. Det kändes som träning på hög höjd, tom mitt korta programmet var så svårt att genomföra,jag skakade av utmattning.

En vecka innan Grand Prix tävlingen i Moskva, lämnade jag en andra påse blod. Mitt blodvärde var nu nere på runt 130. Jag försökte återhämta mig, men tiden var för kort och jag var tvungen att dra mig ur tävlingen. Som jag sa tidigare, ville vi inte berätta för någon eftersom vi inte vill ha uppmärksamhet från media.

Men nu har vi haft tid att analysera hela processen, och konstaterat att det är dags att tala om för er alla som har undrat vad som har hänt mig och min far. Jag har nyligen gjort en operation då man tog benmärgsstamceller från mig. Jag tränar för närvarande inte på grund av fysisk smärta och lågt blodvärde.

Detta blir officiellt under SM, eftersom jag även här, varit tvungen att dra mig ur. Jag hoppas att behandlingen kommer att hjälpa min älskade far, och jag ber de högre medicinska makter om hjälp.

Tack, läkare, sjuksköterskor och vänner, för allt stöd ni ger mig och min far – ni är alla verkliga hjältar för min familj.

Alexander